Musslor


Musslor – en nyttig delikatess.


Musslor är bland det nyttigaste man kan äta.


Odlas och växer vilt

En musselodling består av tunnor, som flyter i vattnet och med band som hänger ner mot botten. När vattnet blir varmare än 10°C, leker blåmusslorna och de nykläckta musselynglen driver sedan omkring med strömmarna några veckor för att hitta någonstans att bo. Vi är då i början av juni och hittar de en musselodling, som ligger i näringsrikt vatten, sätter de sig på banden. Här växer sedan musslorna tills de är klara att skördas om cirka 18 månader.

De sätter sig också på stenar och klippor och får då plockas av vem som helst enligt allemansrätten. Tänk då bara på att de du plockar själv inte är kontrollerade.


Började på 70-talet
Musslor har odlats längs Bohuskusten sedan 1970-talet. I mitten av 1960 talet fick en ung oceanograf, Joel Hammer till uppgift att mäta vattenströmmar vid Vinga utanför Göteborg. Han upptäckte efter några månader att det växte massor av musslor på alla mätinstrument och insåg möjligheterna. Han köpte ett litet ställe i norra Bohuslän, där han odlade potatis på land och musslor i havet. Det visade sig att musslorna växte mycket bättre än potatisen.

Genom Chalmers startade han då tillsammans med Uno Eklund och Mats Håkansson ett flerårigt forskningsprojekt vid Korsnäs på Tjärnö vid Kosterfjorden utanför Strömstad och utvecklade musselodlingstekniken för svenska vatten. Här har det nu odlats musslor i över 40 år.


500 miljoner år
Blåmusslan finns längs kusterna i Nordatlanten och i Stilla Havet runt Japan och har funnits på jorden i över 500 millioner år. Den äldsta kända levande musslan hittades utanför Island 2006. Den dog när forskarna öppnade skalet och åldern fastställde till 507 år. Den föddes alltså 1499 under Mingdynastin i Kina och heter därför Ming.

De äldsta kända musselsläktena Fordilla och Pojetaia, var endast millimeterstora och levde i havet under äldre kambrium för ca 560 miljoner år sedan. Efter massdöd i slutet av perioderna ordovicium, perm och krita har antalet musselsläkten ökat kraftigt, och i dag är musslorna fler än någonsin, såväl vad gäller antalet arter som individer.


SERVICES

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.